Hol lehet több információhoz jutni?

Az INSS (Instituto Nacional de la Seguridad Social) helyi kirendeltségénél; a spanyol egészségbiztosítási összekötő szerv elérhetősége: Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) Subdirección General de Gestión de Prestaciones C/Padre Damián núm. 4 y 6 28036 MADRID; www.seg-social.es

Kiutazás előtt

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása szükséges bármely kormányhivatalnál.

Orvosi ellátás

Szükség esetén közvetlenül az egészségügyi intézményt (tanácsadói – consultorio, járóbeteg- ellátó – ambulatorio, egészségügyi központok – centro de salud, kórház – hospital). Ezekről az intézményekről az INSS helyi kirendeltségén kap tájékoztatást. A községi hivatalokban és a rendőrségen is be lehet szerezni ilyen jellegű információkat. Sürgős esetben a 112-es telefonszámot kell felhívni.

Az orvosi kezelés igénybevételekor be kell mutatni az eredeti Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A fogorvosi ellátás költségeit az esetek többségében a páciens maga fizeti.

Gyógyszerek

A gyógyszertárban az orvos által felírt receptre szolgálják ki a gyógyszereket.

Kórházi ellátás

Abban az esetben, ha súlyos betegségről van szó, a kezelőorvos kórházi beutalásra tesz javaslatot. A kórházi felvételkor be kell mutatni az eredeti Európai Egészségbiztosítási Kártyát, valamint a személyazonosságot igazoló okmányt. A kórház megtartja az Európai Egészségbiztosítási Kártya fénymásolatát.

Sürgősségi esetekben közvetlenül is fel lehet keresni a kórházat.

Szükséges esetben az orvos által felírt mentőszállítást is fedezi a biztosító.

A kezelésért az alábbi önrészt kell megfizetni

Gyógyszerek

40 % (a nyugdíjasokat kivéve)

Költségtérítés az Európai Egészségbiztosítási Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén

Amennyiben nem volt Európai Egészségbiztosítási Kártyája és az ellátás költségeit saját terhére kellett, hogy igénybe vegye, a kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnak nyújtsa be. A költségek utólagos megtérítésére vonatkozó igény az ellátás igénybevételétől számított hat hónapon belül érvényesíthető.

Ebben az esetben a kormányhivatal megkeresi a kisegítő teherviselőt, és a külföldi biztosítótól kapott információk alapján azt az összeget fizeti ki, amennyibe az ellátás az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján került volna. Az így megtérített és a ténylegesen kifizetett összegek közötti költségkülönbözetet az ellátásban részesült személy saját maga köteles vállalni, ezt az egészségbiztosító nem téríti meg.

Keresőképtelenség

Abban az esetben, ha a magyar biztosított Spanyolországban keresőképtelenné válik, és érvényesíteni akarja magyar táppénz iránti igényét, keresőképtelenségéről igazolást kell kérnie a külföldi orvostól. A magyar táppénz folyósításának az alapja ez a külföldi orvos által kiállított keresőképtelenségi igazolás lesz.

A lehető legkorábban célszerű bejelentenie a munkaadójának (lehet telefonon, vagy fax útján) keresőképtelenségének kezdetét és annak várható időtartamát, valamint a gyógykezelés ideje alatti tartózkodási helyét.