Hol lehet több információhoz jutni?

The National Insurance Administration (Rikstrygdeverket) Sannergata 2, Oslo Postal address: PO Box 5200 Nydalen, NO-0426 Oslo Telephone: +47 22 92 70 00 Fax: +47 22 92 70 70 E-mail: rtv@trygdeetaten.no Website: http://www.nav.no/Forsiden

Kiutazás előtt

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása szükséges bármely kormányhivatalnál.

Orvosi ellátás

Keresse fel a Nemzeti Társadalombiztosítási Igazgatósággal (Rikstrygdeverket) szerződéses viszonyban álló általános orvost, vagy a helyi biztosítási hivatalt (Trigdekontoret). Kezelés igénybevétele esetén be kell mutatni az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Gyógyszerek

A beteg számára nélkülözhetetlen gyógyszereket a társadalombiztosítási rendszer részben támogatja. Ebben az esetben a gyógyszereket egy speciális, kék színű vényre írja fel az orvos. A gyógyszertárban az orvos által felírt kék receptre az Európai Egészségbiztosítási Kártya a bemutatása ellenében szolgálják ki a gyógyszereket.

Kórházi ellátás

A kórházi beutalásra a kezelőorvos tesz javaslatot.

Sürgősségi esetekben az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával közvetlenül is fel lehet keresni a kórházat.

A kezelésért az alábbi önrészt kell megfizetni

Általános orvos által nyújtott orvosi ellátás

132 NOK – napközben

237 NOK – este, éjjel és hétvégén

Orvos kiszállása lakásra

180 NOK – napközben

295 NOK este, éjjel és hétvégén

Szakorvos által nyújtott orvosi ellátás beutaló nélkül

450 NOK minden esetben

Szakorvos által nyújtott orvosi ellátás beutalóval

280 NOK minden esetben

Fogorvosi ellátás

100 % önrész

Kék recept

38 %, de maximum 520 NOK receptenként

Más színű recept

100 %

Kórházi kezelés

ingyenes

12 éven aluli gyermekek

Minden ingyenes

Költségtérítés az Európai Egészségbiztosítási Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén

Amennyiben nem volt Európai Egészségbiztosítási Kártyája és az ellátás költségeit saját terhére kellett, hogy igénybe vegye, a kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnak nyújtsa be. A költségek utólagos megtérítésére vonatkozó igény az ellátás igénybevételétől számított hat hónapon belül érvényesíthető.

Ebben az esetben a kormányhivatal megkeresi a kisegítő teherviselőt, és a külföldi biztosítótól kapott információk alapján azt az összeget fizeti ki, amennyibe az ellátás az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján került volna. Az így megtérített és a ténylegesen kifizetett összegek közötti költségkülönbözetet az ellátásban részesült személy saját maga köteles vállalni, ezt az egészségbiztosító nem téríti meg.

Keresőképtelenség

Abban az esetben, ha a magyar biztosított az EGT valamely tagállamában keresőképtelenné válik, és érvényesíteni akarja magyar táppénz iránti igényét, keresőképtelenségéről igazolást - E 116-os nyomtatványt - kell kérnie a külföldi orvostól, és ezzel kell három napon belül egy szabadon választott külföldi biztosítóhoz fordulnia. Itt meg kell adni a tartózkodásának, valamint a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal címét. A külföldi biztosító E 115-ös nyomtatványt állít ki, ami a magyar táppénz folyósításának az alapja lesz.

A lehető legkorábban célszerű bejelentenie a munkaadójának (lehet telefonon, vagy fax útján) keresőképtelenségének kezdetét és annak várható időtartamát, valamint a gyógykezelés ideje alatti tartózkodási helyét.