Címer

PUPHAX webszervíz

Információk a PUPHAX webszervízről

Tisztelt PUPHAX webszolgáltatás Felhasználóink!


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a webszolgáltatás 1.31-es, javított PUPHAX verziója elérhető
.

♦ ♦ ♦

Tisztelt PUPHAX webszolgáltatás Felhasználóink!


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy új webszolgáltatási verzió érhető el 2024.05.17.-től.

A webszolgáltatás 1.3-es, új PUPHAX verzióját kiegészítettük az pecsétkód/orvoskód típusával, ld.PUPHAX WS leírás 4.2.8-as fejezet.

Mivel az XML az új információt is tartalmazza, ezért új PUPHAX WS WSDL fájlt is publikálunk a honlapon. Kérjük Önöket, hogy a jövőben ezt használják.


A 1.27 verzióban a változás még a LAPOZAS automatikus értékének kikapcsolása, az ATC mezőkkel kapcsolatos információk, a szakképesítés megadása.

A részletes leírás az érintett fejezetekben található.

♦ ♦ ♦

Tisztelt PUPHAX webszolgáltatás Felhasználóink!


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy új webszolgáltatási verzió érhető el 2023.09.15.-től. 

A webszolgáltatás 1.27-es PUPHAX verzióját kiegészítettük azon gyógyszerek külön jelöléseivel, melyek kizárólag off-label engedély birtokában rendelhetők EÜ pontokon. (EÜpontos gyógyszerek off-label kiválthatósága), ld.PUPHAX WS leírás 4.3.4-es fejezet.

Mivel az XML az új információt is tartalmazza, ezért új PUPHAX WS WSDL fájlt is publikálunk a honlapon. Kérjük Önöket, hogy a jövőben ezt használják.

A 1.27 verzióban a változás még a LAPOZAS automatikus értékének kikapcsolása, az ATC mezőkkel kapcsolatos információk, a szakképesítés megadása.

A részletes leírás az érintett fejezetekben található.

♦ ♦ ♦

A webszolgáltatás az alábbi helyen érhető el:

https://puphax.neak.gov.hu/PUPHAXWS

A webszolgáltatás dokumentációja az alábbi linkekről tölthető le:

PUPHAX WS fizikai rendszerterv

Frissítés ideje: 2024. május 17.

PUPHAX WS leírás_v1.31

Frissítés ideje: 2024. június 14.

PUPHAX WS WSDL

Frissítés ideje: 2024. május 17.

PUPHAX WS mintahívások

Frissítés ideje: 2022. február 15.

PUPHAX KÓDSZÓTÁR

PUPHAX WS termékkód leírás

Publikálás ideje: 2022. szeptember 22.

PUPHAX WS SoapUI minta projekt

Publikálás ideje: 2022. március 8.

A PUPHAX bővebb és részletesebb információt is tartalmazhat mint a PUPHA, különösen a GYSE termékek esetében, ahol a hasonló funkcióval rendelkező mezőknél lehet különbség. Ilyen például a termék típusbesorolása: a PUPHA-ban TIPUS mező, a PUPHAX-ban pedig egy TERMEKKOD mező van, ami sokkal részletesebb információt tartalmaz, ezért a két mező nem feleltethető meg egymásnak, de ez nem jelenti azt, hogy a két törzs ellentmondó információt tartalmaz.

A PUPHAX webservice-szel kapcsolatos kérdéseket a puphax-request@neak.gov.hu  email-címen várjuk.

♦ ♦ ♦

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az látható, hogy sok felhasználó továbbra is a teljes, 15 évet átfogó időszakot lekérdezi rendszeresen. A szerverkapacitás védelme érdekében ezért kiteszünk a honlapra egy állományt, ami a 2007.04.01-től, (PUPHA/PUPHAX kezdete) 2023.03.01-ig a teljes idősoros törzset tartalmazza letölthető állományként. Az állomány 19 db, CSV formátumú táblát tartalmaz 7zip-el összetömörítve. Az egyes mezők tabulator karakterrel határoltak, a szöveges mezőket  kettős macskaköröm („”) jelöli. A táblák szerkezete megfelel a dokumentációban leírtaknak.

PUPHAX törzs 2007-04-01 - 2023-03-01 CSV


A  jelenleg működő PUPHAX webszolgáltatás a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz törzsek hivatalos közzétételi módja.

A webszolgáltatás elsődleges célcsoportját az egészségügyi szoftverek fejlesztői alkotják.

Felhívjuk a szoftverfejlesztők figyelmét, hogy a webszolgáltatás hívása során a fejlesztői dokumentáció ajánlásait kövessék annak érdekében, hogy a szolgáltatás optimálisan tudja kiszolgálni a felhasználókat.

 

♦ ♦ ♦

Tájékoztató a készítmények gyógyszertörzsben található színkódjairól
Frissítés ideje: 2012. szeptember 24.

Felhívjuk tisztelt figyelmét, hogy a publikus gyógyszertörzs tartalmazza a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól szóló 53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet előírásainak megfelelő színkódokat a PUPHA törzs 'BESOROLAS' oszlopában található numerikus karakterek formájában. A kódok és a színek közötti összefüggés az alábbiak szerint alakul:

1 vagy 01: vastagított betű, zöld szín - referencia termék

2 vagy 02: zöld szín - a referenciakészítménynél alacsonyabb, vagy azzal egyenlő a napi terápiás költségű készítmény - PRAS csoport esetében: PRAS termék

3 vagy 03: sárga szín - a referenciakészítmény napi terápiás költségét kevesebb, mint 20%-kal haladja meg a készítmény napi terápiás költsége - PRAS csoport esetében: a legolcsóbb reftermék NTK-nál több, mint 10%-kal, de kevesebb, mint 20%-kal drágább

4 vagy 04: piros szín - a referenciakészítmény napi terápiás költségét legalább 20%-kal meghaladja a készítmény napi terápiás költsége

5 vagy 05: nem színezett - a készítmény nincs hatóanyag alapú fixcsoportba sorolva, ezért nem kerül besorolásra

6 vagy 06: szürke szín - törzskönyvi törölt termék, legkésőbb három hónapon belül törlésre kerül a támogatási rendszerből

7 vagy 07: fehér szín - eredetileg PRAS -on kívüli termékek, amelyek utólag a preferált referencia ársáv szintjére csökkentették árukat

A 'BESOROL' oszlopban normatív, emelt és kiemelt jogcímnek megfelelően is adunk információt az előírt színezésről:

- az első karakter a normatív jogcímen,
-
a második és a harmadik karakter az emelt jogcímen,
-
a negyedik és ötödik karakter a kiemelt jogcímen

(01; 02; 03; 04; 05; vagy 06) kapott színt mutatja.

♦ ♦ ♦

Tájékoztató a gyógyszertörzsben található 'FORGALOMBAN' oszlopról

A publikus gyógyszertörzs 'FORGALOMBAN' oszlopában információt adunk a készítmények elérhetőségéről a gyártóktól kapott tájékoztatás alapján. Az 1 érték azt jelenti, hogy a készítmény elérhető, vagy a gyártó nem adott tájékoztatást az ellátási problémáról.
Az oszlopban 0 szerepel, ha a gyártó még nem igazolta hitelt érdemlően, hogy kiszállítás történt a nagykereskedők irányába, illetve amennyiben olyan jelzést kapunk, hogy átmenetileg nem érhető el a piacon a termék. Ilyen esetekben nem célszerű az adott gyógyszer felírása a beteg számára.

Amennyiben bármely érintett jelzést ad hiányról, és a gyártótól kapott információ és a forgalmi adatok elemzése valódi ellátási problémát mutat, azonnal 0 jelzést kapnak a termékek a publikus gyógyszertörzsben. Amennyiben egy készítmény nem érhető el, kérjük, jelezze a gyogyszertorzs@neak.gov.hu email-címen, hogy minél naprakészebb információval tudjuk ellátni a gyógyszerellátás szereplőit.

♦ ♦ ♦

Tájékoztató új TTT kódok képzésével kapcsolatosan

A NEAK a nyilvántartási szám és a készítménynév megváltozása esetén a korábbi gyakorlattól eltérően nem ad a gyógyszertörzshöz új rekordot új TTT kóddal. Ennek oka, hogy kiemelt célunk a TTT kódok egyedi termékazonosító funkciójának biztosítása, valamint a gyógyszeradatbázis konzisztenciájának fenntartása. A megváltozott nevű / nyilvántartási számú készítmények a régi néven és nyilvántartási számon is elszámolhatók a gyógyszertárakban, finanszírozás szempontjából azonosnak tekinthetjük ezeket.

A gyógyszerkönyvi alapanyagok, FoNo-s készítmények, készítési díjak PUPHA törzsbe kerülése az elszámolás során az alábbi változásokat eredményezi:

- az említett készítmények kódolásában a TTT kód első 2 karaktere:

11: gyógyszerkönyvi alapanyagok;

12: gyógyszertárban készített FoNo-s készítmények;

13: kiszerelt FoNo-s készítmények;

14: gyógyszerkönyvi készítmények;

51: csomagolóanyagok;

61: készítési díjak;

- a PUPHA törzs teljes adatbázis, vagyis tartalmazza valamennyi támogatott és nem támogatott gyógyszerkönyvi alapanyagot és FoNo-s készítményt;

- kizárólag a PUPHA törzsben szereplő TTT kódokon lehet elszámolni az alapanyagokat és magisztrális készítményeket (11; 12; 13; 14 kezdetű TTT kódok).