Az ellenzéki sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, és a számokkal való további bűvészkedést megelőzendő, közöljük a tényeket, amelyek azt mutatják, hogymár a járvány elején, az első miniszteri utasítás megjelenése előtt, március 14-én a kórházi ágyak 34 százaléka szabad volt a napi aktivitáson alapuló foglaltsági adatok szerint. A járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedések és a betegek önkéntes távolmaradásának hatására pedig március végére nagy mértékben, további 24 %-kal növekedett a felszabadult kórházi ágyak száma. Így amikor Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter azt kérte, hogy a kórházak készítsék elő az ágyak 60 százalékát, akkor már az 58 százalékuk üresen állt. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részletesen elemezte az aktív és krónikus fekvőbeteg szakellátás szerződött ágyainak foglaltsági mértékét.

Az aktív és a krónikus fekvőbeteg- szakellátást végző egészségügyi szolgáltatókkal kötött finanszírozási szerződés tartalmazza a közfinanszírozott ágyak számát. A fekvőbeteg-szakellátásban az ellátási napok száma kötelezően jelentendő, az elszámolás egyik alapját képezi. A két adat összevetése alapján határozható meg az elszámolási folyamatot követően, hogy intézményenként mennyi volt a közfinanszírozott ágyak kihasználtsága.

Ugyanakkor a járványhelyzet idején rendelkezésre álló ágyak kimutatása érdekében egy másik mutatót is vizsgálni kell a kórházi ágyak kihasználtsága tekintetében, az ágyak napi aktivitásán alapuló foglaltsági adatokat.

Az ágyfoglaltsági adatok pedig, az aktuális napi leterheltségről, a napi foglalt ágyak számáról közvetítenek információkat.

Részletesebben megvizsgálva, hogy március hónap folyamán hogyan alakult a foglalt aktív és krónikus ágyak száma és aránya az alábbi változás figyelhető meg.

2020. márciusi kórházi ágyak foglaltsága

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő