Minden alapot nélkülöz az az indokolatlan pánikkeltés, amely „kattintásvadász” állításokkal arra törekszik, hogy a betegeket félrevezesse és elrettentse.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elhatárolódik és károsnak tartja napi.hu „Brutális gyógyszeráremelés jöhet októbertől” cikkében elhangzott állításokat, és felhívja az újságírók figyelmét a megfelelő körültekintésre, valamint a tények alapvető ellenőrzésére, amellyel elkerülhető a fölösleges rémisztgetés.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jogszabályban előírt feladata, hogy félévente felülvizsgálja, hogy a szakmailag egymással helyettesíthető gyógyszerkészítmények esetén ne fordulhasson elő, hogy egy termékért magasabb támogatási összeget fizet a biztosító, mint az azzal szakmailag helyettesíthető másik termékért. A csoportok kialakítása az illetékes orvosszakma bevonásával történik, így a termékek besorolása minden esetben megalapozott, és amennyiben ez orvos szakmailag indokolt, módosításra kerül a besorolás.

Így történt ez most is az LMWH-készítményeknél. Az LMWH rövidítés a kis molekulasúlyú heparin készítményeket takarja; ezek azok, amelyeket a köznyelvben vérhígítóként vagy vérrögképződés-gátlóként ismerünk.

Mivel a csoport kiemelt jelentőségű, ezért az erre vonatkozó információkat tartalmazó táblázatot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő külön is közzéteszi weboldalán. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi helyzet alapján a minimális piaci részesedéssel rendelkező termékek térítési díjai emelkednek, de nem 450, csupán 5-10 százalékkal. Mivel ez a drágább termék, az eljárás során a cég 2022. augusztus 20-ig árcsökkentést nyújthat be, és úgy nem változik a térítési díj.

Mindazonáltal felhívjuk a figyelmet arra, hogy piac 99 százalékát lefedő termékeknek a jelenlegi helyzet alapján is változatlan marad a térítési díja.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által lefolytatott eljárás a felelős költségvetési gazdálkodás biztosítása mellett, a betegeket a legnagyobb forgalmú készítmények tekintetében nem hozza hátrányos helyzetbe, legfeljebb ugyanannyit kell fizetnie, mint a korábbi időszakban, árcsökkenés esetén akár még kevesebbet is.

A betegek tehát megnyugodhatnak, nem lesz brutális gyógyszeráremelés. A félrevezető „kattintásvadász” cikkek íróit pedig, a szakmailag etikus hozzáállás mellett, a megfelelő tényellenőrzés lefolytatására kéri a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, amelyhez természetesen – a szervezet feladatellátását érintő témák tekintetében – minden segítséget megad.

Tisztelettel:

Budapest, 2022. augusztus 17.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő