A statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény felhatalmazása alapján, az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) keretében az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről szóló 388/2017. (XII. 13.) Korm. rendelet 3. számú melléklete a gyógyszergyártók és gyógyszer nagykereskedők részére 1913 számon havonkénti adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő.

 

Az adatgyűjtés címe: Havi jelentés a gyógyszer-nagykereskedők gyógyszer beszerzéseiről és kiszállításairól valamint a gyógyszergyártók saját előállítású termékeinek kiszállításairól


Az adatszolgáltatás beérkezési határideje: a tárgyidőszakot követő hónap 15. nap
2009. évtől az Egészségügyi Minisztérium az adatok gyűjtésével az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK) bízza meg. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Gyógyszergyártói és Nagykereskedői Nyilvántartásában szereplő, minden érvényes engedéllyel rendelkező cégnek regisztrálnia kell magát, hogy a jelentés küldéséhez szükséges információkat az NEAK Ártámogatási Főosztálya elküldhesse az érintetteknek.

 

 

Jelentés kitöltése, beküldése

Jelentéseket a megadott módon, DBASE IV (dbf) formátumban kell elkészíteni:

Kitöltési Útmutató

A jelentés két mintaállományát az alábbi linkeken tölthetik le:

NKERBE_123456_201801_v1.dbf

NKERKI_123456_201801_v1.dbf

Az OSAP 1913 jelentés összeállítása során – a kettős adatszolgáltatás elkerülése érdekében – szíveskedjen figyelemmel lenni arra, hogy a NEAK a tételes elszámolású, valamint a különkeretes támogatási módszerrel elszámolt készítmények forgalmáról egyéb jelentés útján tájékoztatást kap. A fentiek alapján kérem ezen adatokat a jelentésben mellőzni szíveskedjen!

A Portál eléréséhez kattintson ide.

Regisztráció

A jelentési rendszerbe történő bejelentkezéshez szükséges dokumentumok:

- Regisztrációs lap- Aláírási címpéldány másolat

Kérjük, hogy az adataikban időközben előállt változásokat is ezen a regisztrációs lapon jelezzék.

 

Mentesség

Az OSAP 1913 sz. adatszolgáltatás havi megküldése alól mentesülhet, amennyiben -közforgalmú gyógyszertár, - intézet, ill. fekvőbeteg gyógyintézet, - vagy egyéb, gyógyszertáron kívüli forgalmazási hely számára nem végeznek gyógyszer értékesítést.

 

 

 

Mentességük megszűnik, amennyiben később mégis kiszállítás történne valamely jelentendő értékesítési kör részére.

A mentességhez szükséges dokumentumok:

- Regisztrációs lap- Mentességi nyilatkozat

- Aláírási címpéldány másolat

 

A felsorolt dokumentumokat kérjük postai úton vagy személyesen a NEAK Ártámogatási Főosztályára (1139 Budapest, Váci út 73/A.) eljuttatni.

További felmerülő kérdés esetén írjanak a nagykerjelentes@neak.gov.hu e-mail címre.