A Magyar Közlöny 216. számában megjelent a Kormány 1617/2020. (X. 1.) Korm. határozata, amelynek értelmében a koronavírus-világjárvány elleni védekezés érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumokban elvégzett, magán forrásból nem finanszírozott RT-PCR módszerrel végzett SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálattal összefüggő többletkiadások fedezetének biztosítása a Járvány Elleni Védekezési Alapból történik.

A SARS-CoV-2 kimutatása RT-PCR módszerrel beavatkozásokat továbbra is az alábbi kódokon tudják jelenteni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felé:

28930 Reverz PCR egyminta primer p.
28933 RNS kivonása sz. biol. mintából
28935 Valós idejű PCR termék kivon detect
19108 Mikrobiológiai mintavétel nyálkahártyáról
19109 Mikrobiológiai mintavétel nyálkahártyáról (nem labor mintavételező esetén)

A fenti eljárások fedezetéül tehát nem az Egészségbiztosítási Alap szolgál, hanem a Járvány Elleni Védekezési Alap.

A kormányhatározat végrehajtása érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ részére a vizsgálatok megtörténtét továbbra is kötelező megküldeni (OSZIR jelentés), illetve a közfinanszírozott intézmények a NEAK felé továbbra is kötelesek jelenteni minden esetben a BNO kód megjelölésével. Változás azonban, hogy a NEAK felé ezentúl a vizsgálatokat 4-es térítési kategóriában (már forrásból megtérülő ellátások térítési kategóriában) kell jelenteni. A vizsgálatok Járvány Elleni Védekezési Alapból történő finanszírozásának alapja, a két szakrendszer összefuttatásának eredménye, tehát az NNK és a NEAK havi szinten összeveti és ellenőrzi a jelentett adatokat, ezért kiemelten fontos, hogy a NNK és a NEAK is megfelelő módon történjen jelentés. A vizsgálatok Járvány Elleni Védekezési Alapból történő finanszírozására csak abban az esetben van lehetőség, amennyiben a NNK és az NEAK együttes megállapítása alapján arra sor került.

A páciensek által, vagy az állam által egyéb okból nem finanszírozható, az NNK eljárásrenden kívüli vizsgálatokat a NEAK felé – ellenkező értesítésig – nem kell jelenteni, az OSZIR jelentésnek azonban tartalmaznia kell.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő