Jogosultság az ellátásra

-Az egészségbiztosítás ellátásaira olyan – annak alapjául szolgáló – jogviszonnyal lehet jogosultságot szerezni, amelyhez egészségbiztosítási kötelezettség társul, mert az egészségbiztosítás ún. járulékos jogviszony. A biztosítási jogviszony általában valamilyen munkavégzésre irányuló, jövedelemszerző tevékenység alapján jön létre.

A biztosítottak a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhetnek, így lehetőségük van a természetbeni ellátásokon túl a pénzbeli ellátások igénybe vételére is. A biztosítás alapjául szolgáló jogviszonyok széleskörűsége lehetőséget nyújt arra, hogy a választott megélhetési forma alapot adjon a betegség és anyaság esetén fellépő keresetveszteség enyhítésére.

A lehető legszélesebb személyi kör egészségügyi ellátásának biztosítása, illetve a közteherviselés előmozdítása érdekében járulékfizetési kötelezettség terheli a nem munkavégzésre irányuló jogviszonyban állókat is, akik ez alapján az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira szereznek jogosultságot.

Az ellátásokra való jogosultságról és annak igazolásáról, ellenőrzéséről, a külföldi munkavállaláshoz kötődő bejelentési kötelezettségről, illetve az egészségbiztosítási jogviszonnyal kapcsolatos igazolások kiadásáról ebben a rovatban kaphat tájékoztatást.


 

A további tartalmak eléréséhez kérem válasszon a menüpontok közül!