Hol lehet információkhoz jutni?

Unita Sanitaria Locale – USL. Az olasz egészségbiztosítási összekötő szerv elérhetősége:

Ministero Della Salute Direzione Generale dei Rapporti con l’Unione Europea Ed i Rapporti Internazionali -D.G.R.U.E.R.I. Piazzale dell' Industria, 20 00144 Roma Tel. : 00.39.06.599.424.64 Fax : 00.39.06.599.421.11 http://www.ministerosalute.it

Elutazás előtt

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása szükséges bármely kormányhivatalnál.

Egészségügyi ellátás

Közvetlenül lehet az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni a Kártyával.

Gyógyszerek

Gyógyszereket az orvos által kiállított receptre a gyógyszertárakban, az Európai Egészségbiztosítási Kártyával lehet kiváltani.

Kórházi kezelés

A kezelő orvos ad beutalót a kórházi kezeléshez.

Sürgősségi esetekben közvetlenül lehet a kórházakhoz fordulni az Európai Egészségbiztosítási Kártya felhasználásával.

A kezelésekért az alábbi önrészt kell téríteni

Orvosi kezelés

36,00 EUR-ig vizsgálatonként, illetve kezelésenként

Gyógyszerek

Kategóriától függ: átalánydíj, 50%-os önrész vagy 100%-os önrész

Költségtérítés Európai Egészségbiztosítási Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén

Amennyiben nem volt Európai Egészségbiztosítási Kártyája és az ellátás költségeit saját terhére kellett, hogy igénybe vegye, a kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnak nyújtsa be. A költségek utólagos megtérítésére vonatkozó igény az ellátás igénybevételétől számított hat hónapon belül érvényesíthető.

Ebben az esetben a kormányhivatal megkeresi a kisegítő teherviselőt, és a külföldi biztosítótól kapott információk alapján azt az összeget fizeti ki, amennyibe az ellátás az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján került volna. Az így megtérített és a ténylegesen kifizetett összegek közötti költségkülönbözetet az ellátásban részesült személy saját maga köteles vállalni, ezt az egészségbiztosító nem téríti meg.

Keresőképtelenség

Abban az esetben, ha a magyar biztosított Olaszországban keresőképtelenné válik, és érvényesíteni akarja magyar táppénz iránti igényét, keresőképtelenségéről igazolást kell kérnie a külföldi orvostól. A magyar táppénz folyósításának az alapja ez a külföldi orvos által kiállított keresőképtelenségi igazolás lesz.

A lehető legkorábban célszerű bejelentenie a munkaadójának (lehet telefonon, vagy fax útján) keresőképtelenségének kezdetét és annak várható időtartamát, valamint a gyógykezelés ideje alatti tartózkodási helyét.