FőoldalFelső menüLakosságnakEllátás MagyarországonGyógyszer-, segédeszköz-, gyógyfürdő-, anyatej ellátás

Gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyfürdő, anyatej- és tápszerellátás

A gyógyító- és rehabilitációs ellátásokban betöltött jelentőségükre tekintettel a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, egyéb gyógyító ellátások (gyógyfürdő kezelések, gyógyúszás, gyógygázfürdő) és a tápszerek árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár, illetve annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az egészségbiztosítás támogatást nyújt az anyatejhez is.


A hazai gyógyszer, tápszer és gyógyászati segédeszköz választék tb támogatás és ármegállapítás szempontjából két nagy csoportra oszlik, a „nem tb támogatott”, azaz közfinanszírozásban nem részesülő termékek, illetve a „tb támogatásba befogadott"  termékek körére. 

Az egészségbiztosító a gyógyszerek és a gyógyító ellátások (pl. gyógyfürdő kezelések) árához, a gyógyászati segédeszközök esetén pedig azok árához, javítási-, illetve kölcsönzési díjához nyújt támogatást (ún. ártámogatás), mely támogatás érvényesítésének fontos feltétele, hogy a támogatott gyógyszert, ellátást vagy eszközt az orvos vényen, a megfelelő támogatási jogcím és egyéb adatok megjelölésével rendelje.

A felsorolt ellátásokhoz való hozzájutáshoz nem minden esetben van szükség vényre, de azok az egészségbiztosító által nyújtott ártámogatással csak akkor vehetők igénybe, ha a támogatással rendelésre jogosult orvos, a tb támogatással való rendelés szabályai szerint vényen rendeli az ellátást, amelyet a NEAK-kal a támogatás elszámolására szerződött szolgáltatónál vesznek igénybe. A gyógyászati ellátások egészségbiztosítási támogatással való igénybevételéhez a vényen felül szükség van az orvos által kiállított kezelőlapra is.

 

Rendkívül fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez. Azonban előfordulhat, hogy a csecsemő egészséges fejlődéséhez szükséges mennyiség nem áll valamely okból a rendelkezésére. Ez esetben a szükséges anyatej mennyiséget kisbaba számára az orvos vényen rendeli, az egészségbiztosító pedig  az anyatej elérhetőségének biztosítása érdekében támogatást nyújt.

A kisbabák speciális táplálkozási igényei kielégítésére, az anyatej ellátáson túl, lehetőség van egészségbiztosítási támogatással vásárolni tápszert is, ha azt az orvos vényen rendeli.

Az egyes ellátásokról, azok tb támogatásáról, a támogatás igénybevételének feltételeiről részletesen az ellátásokról szóló, a baloldali menüből elérhető tájékoztatókban olvashat.-

-

-

-

 

 

A további tartalmak eléréséhez kérem válasszon a menüpontok közül!