A COVID 19 járvány miatt kihirdetett átlagfinanszírozás a 2020. szeptember havi teljesítmények elszámolásától megszűnik, azaz 2020. szeptembertől a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az egészségügyi ellátásokat a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően finanszírozza.

Szakellátások esetén a teljesítmény volumen korlát (TVK) újabb kiközlésére nem kerül sor, azzal, hogy a NEAK a 2019. november – 2020. február közötti időszakban keletkezett maradványt veszi figyelembe göngyölített maradványként a 2020. szeptember havi teljesítmények elszámolása előtt.

A finanszírozási év hátralevő részében a valós teljesítményen alapuló hónapokra – azaz csak a 2020. szeptember és október hónapok vonatkozásában - szezonindex módosítására lehetőséget biztosít a NEAK 2020. szeptember 30 napjáig, az általános szabályok szerinti módon és mértékében.

Fontos hangsúlyozni, hogy COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos esetek jelentésére a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló (BNO) kódrendszerben foglaltak szerint U0710 és az U0720 kódokon kötelező jelenteni. Kiemelten fontos, hogy a SARS-CoV-2 kimutatása érdekében végzett PCR vizsgálatok csak a megfelelő BNO esetén fogadhatóak el, elszámolásuk csak akkor lehetséges, ha az az OSZIR rendszerben is jelentésre került.

A 9/1993. (IV.2) NM Rendelet 3. számú mellékletében szereplő ellátásokat a NEAK 2020. szeptember és október hónapokban még az alsó határnap figyelembe vétele nélkül számolja el, a fertőzések kockázatának leszorítása érdekében. Annak eldöntése, hogy a beteg elbocsájtható-e az alsó határnapot megelőzően, minden esetben a kezelőorvos kompetenciája és felelőssége.

A szolgáltatóknak valamennyi (teljesítmény és egyéb) jelentési kötelezettségüket a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően teljesíteniük kell.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő