Sajnálattal látjuk, hogy egyes szerkesztőségeknek nem az a céljuk, hogy hiteles tájékoztatással segítsék a koronavírus elleni küzdelmet és a védőoltási programot, hanem az, hogy tudatosan álhíreket és zavart keltsenek. A Népszava „A vakcina elosztás az új akadály” című cikkében valótlan állításokat fogalmazott meg a háziorvosok számára múlt pénteken megküldött oltandó páciensek listájával kapcsolatosan.

A háziorvosok minden szükséges tájékoztatást megkaptak és megkapnak a regisztrált legidősebbek oltásával kapcsolatban, ezt igazolja az is, hogy a háziorvosok döntő többsége rendben felkészült az oltásra.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően auditált, többszörösen titkosított csatornán, az úgynevezett e-Jelentés programon keresztül kommunikál a háziorvosokkal a TAJ szintű adatok tekintetében. A háziorvosok jól ismerik ezt a hosszú évek óta működő rendszert, hisz havonta több alkalommal is használják a kétirányú kommunikációhoz.

A NEAK a vonatkozó jogszabályok alapján nem is közölhetne TAJ szintű adatokat más módon, ezért szürreálisnak tartjuk és visszautasítjuk a cikk által megszólaltatott háziorvos nyilatkozatát a „világhálón keringő sajtpapírokról”.

A NEAK által kiküldött tájékoztató levél részletes javasoltakkal és meghatározott oltásszervezési folyamattal kívánta segíteni a háziorvosok példaértékű munkáját.

Sajnálatos, hogy ilyen jellegű cikkek jelenhetnek meg, hisz azon túl, hogy valótlan állításokat tartalmaznak, megpróbálnak zavart okozni az oltásszervezés rendszerében.

Amennyiben egy háziorvosnak kérdése merülne fel az oltandó páciensek listájával, vagy bármilyen egyéb, a hatáskörünkbe tartozó kérdéssel kapcsolatban, kérjük, forduljon bátran a NEAK munkatársaihoz. Ígérjük, hogy korrekt és helytálló választ fog kapni.

Budapest, 2021. február 3.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő