A várólista csökkentési program első lépéseként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 1 milliárd forintot már kifizetett az egészségügyi intézményeknek. A kórházak ezt az összeget arra használhatják fel, hogy a legrégebben várakozó betegeket a tervezett műtétszám felett lássák el.

Ez a többletforrás kb. 1500 műtétre biztosít fedezetet, amelyből eddig 330 műtétet már elvégeztek. A program tehát sikeresen elindult.

A várólisták csökkentésére további 5 milliárd forint áll rendelkezésre 2015-ben. A többletforrás egészségpolitikai célja, hogy a program végére a betegeknek ne kelljen a kisebb műtétek esetében 2-3 hónapnál, a nagy ortopédiai műtétek esetében pedig fél évnél többet várakozni.

A program részeként az OEP felmérte a várólistát vezető intézmények segítségével, hogy az éves normál műtéti programjukon túl a többletforrás terhére mennyi beteg műtétjét tudják felvállalni. A vállalások alapján pontosan megtervezhető a 2015. évi várólista csökkentési program második lépése, amely körülbelül 24 ezer betegnek adhat lehetőséget a tervezettnél korábbi műtét elvégzésére.

Budapest, 2015. március 13.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

egészség, biztonság