A 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet alapján, a COVID 19 járvány miatt bevezetett átlagfinanszírozás a 2023. február havi teljesítmények elszámolásától (2023. április havi kifizetésektől) kezdődően megszűnik, azaz 2023. februártól a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az egészségügyi ellátásokat a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően teljesítmény alapján finanszírozza.

Szakellátás esetén a NEAK a 2023. február havi teljesítmények elszámolása előtt a 2022. november – 2023. január közötti időszakban keletkezett maradványt nem veszi figyelembe göngyölített maradványként.

A finanszírozási év hátralevő részére – azaz a 2023. február és október hónapok vonatkozásában - a NEAK szezonindex módosítására biztosít lehetőséget 2023. február 24. napjáig, fekvőbeteg-szakellátás, egynapos sebészeti ellátás, anesztéziában végzett fogászati egynapos ellátás és járóbeteg-szakellátás esetében. Az egyes hónapokra vonatkozó szezonális index nem haladhatja meg a havi országos szezonális index 20 százalékkal növelt vagy csökkentett mértékét, és a tizenkét havi összes százalékos index összege nem térhet el a 100 százaléktól. A laboratóriumi diagnosztika és a PCR keret esetében nincs mód saját, intézményi szezonindex megadására.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezés érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumokban elvégzett, magán forrásból nem finanszírozott RT-PCR módszerrel végzett SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálatokat, melyekkel összefüggő többletkiadások fedezetének biztosítása a Járvány Elleni Védekezési Alapból történt, az érintett szolgáltatóknak a NEAK felé a továbbiakban nem 04-es térítési kategóriában más forrásból megtérülő ellátások térítési kategóriában) kell jelenteni, hanem minden vizsgálatot az ellátás valós térítési kategóriájának megfelelően.

A koronavírus (COVID-19) fertőzéssel kapcsolatos esetek jelentésére a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló (BNO) kódrendszerben foglaltak szerint az alábbi kódok továbbra is alkalmazandók:


  • U0710 COVID-19, kimutatott vírussal
  • U0720 COVID-19, vírus kimutatása nélkül
  • B3421 Coronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés
  • J1282 Coronavírus (SARS-CoV-2) okozta tüdőgyulladás 
  • J2081 Coronavírus (SARS-CoV-2) okozta heveny bronchitis 
  • M3581 Többszervi gyulladásos szindróma (MISC)
  • O9851 A terhességet, szülést, gyermekágyat komplikáló coronavírus (SARS-CoV-2) okozta vírusbetegségek 
  • P3591 Veleszületett coronavírus (SARS-CoV-2) vírusbetegség 
  • B9481 Coronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségek következményei
  • Z8616 Coronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség a kórelőzményben

A besoroló tábla változásai innen érhetők el.

A szolgáltatóknak valamennyi jelentési kötelezettségüket (teljesítmény és egyéb) továbbra is és folyamatosan a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően kell teljesíteniük.

 

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő