FőoldalFriss közlemények

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye a Magyar Nemzet on-line felületén 2017. június 29-én megjelent, „Különös kórházi paradoxon: rövidebbek a várólisták, mégis többet kell várni” címen publikált cikkben foglaltakkal kapcsolatban

(2017.06.30.)

 

A  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő  (NEAK) cáfolja a napokban a várólistákkal kapcsolatosan megjelent álhíreket. 

A NEAK az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a műtétre váró betegek helyzetének javítására, ennek eredményeképpen jelentős mértékben csökkent a műtétre várakozók száma és nagymértékben rövidültek a várakozási idők is.

A sajtóhírekben közöltek nem felelnek meg a NEAK hivatalos honlapján az Intézményi Országos Várólista Nyilvántartás szerint közzétett adatoknak.

A térdprotézis, szürkehályog  műtétekre vonatkozó adat téves, nem igaz, hogy a  műtétekre többet kell várni, mint az elmúlt évben.

A NEAK honlapján legutóbb  - 2017. május 2-án  - publikált adat szerint a térdprotézisre várakozók tervezett átlagos várakozási ideje 368 nap, szemben az egy évvel korábban publikált 2016. május 2-ai állapottal, amikor ez az érték még 388 nap volt. 

A NEAK honlapján 2017. májusban  publikált adat szerint a szürkehályog műtét tervezett várakozási ideje mindössze 94 nap, szemben a 2016. évi azonos időpontra közölt 103 tervezett várakozási nappal.

A tényleges várakozási idők csökkentek a legnagyobb mértékben a várólista csökkentési programok eredményeképpen. Az elvégzett műtétek adatainak elemzése szerint - a várólistára vételi és a műtéti időpontok összevetése alapján - a térdprotézis műtétekre már csak 169 napot, szürkehályog műtétre 53 napot,  gerincstabilizáló műtétekre pedig átlagosan 37 napot vártak a betegek. 

A havi publikációk  egyértelműen mutatják azt a pozitív folyamatot,  amely az egészségügyi kormányzat által biztosított többletforrások eredményeként ezen a területen jelentősen csökkentette a várakozók számát, a várakozási időt.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő