Információk a publikus gyógyszertörzsről

-

Ezúton tájékoztatjuk felhasználóinkat, hogy a partnereink kérésének eleget téve továbbra is publikáljuk a PUPHA mdb állományokat.


Tájékoztató a PUPHAX webservice indításáról

Az eddig tesztüzemként működő PUPHAX webszolgáltatás, ami a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz törzs korszerű módon történő közzétételét szolgálja, a közeljövőben a törzsek hivatalos közzétételi módja lesz.

A webszolgáltatás elsődleges célcsoportját az egészségügyi szoftverek fejlesztői alkotják.

A webszolgáltatás az alábbi helyen érhető el:

https://puphax.neak.gov.hu/PUPHAXWS

A webszolgáltatás dokumentációja az alábbi linkekről tölthető le: 

PUPHAX WS fizikai rendszerterv

Frissítés ideje: 2022. szeptember 22.

 

PUPHAX WS leírás

Frissítés ideje: 2022. november 23.

PUPHAX WS mintahívások
PUPHAX WS WSDL

Frissítés ideje: 2022. február 15.

PUPHAX KÓDSZÓTÁR 

PUPHAX WS termékkód leírás 

Publikálás ideje: 2022. szeptember 22. 

PUPHAX WS SoapUI minta projekt 

Publikálás ideje: 2022. március 8.

 

Felhívjuk a szoftverfejlesztők figyelmét, hogy a webszolgáltatás hívása során a fejlesztői dokumentáció ajánlásait kövessék annak érdekében, hogy a szolgáltatás optimálisan tudja kiszolgálni a felhasználókat.

Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy a gyógyszer és gyse törzs PUPHA törzsként ismert, Access és DBF formátumú fájlok honlapon való utolsó közzétételére terveink szerint a 2022. december 1-étől érvényes törzs publikációjakor fog sor kerülni. 2023. január 1-től a PUPHA automatikus letöltés oldalának (http://site.neak.gov.hu/pupha/aktualis/pupha_kozos.zip) támogatását is megszüntetjük.

Mindaddig, amíg a PUPHA mdb és dbf állományokat is közzétesszük, addig adateltérés esetén a hivatalos adatközlésnek az access és dbf fájlok tekintendőek.

Ugyanakkor a PUPHAX bővebb és részletesebb információt is tartalmazhat mint a PUPHA, különösen a GYSE termékek esetében, ahol a hasonló funkcióval rendelkező mezőknél lehet különbség. Ilyen például a termék típusbesorolása: a PUPHA-ban  TIPUS mező,  a PUPHAX-ban pedig egy TERMEKKOD mező van, ami sokkal részletesebb információt tartalmaz, ezért a két mező nem feleltethető meg egymásnak, de ez nem jelenti azt, hogy a két törzs ellentmondó információt tartalmaz.


A PUPHAX webservice-szel kapcsolatos kérdéseket a gyogyszertorzs@neak.gov.hu  email-címen várjuk.


♦ ♦ ♦ 

 Tájékoztató az egyedi importos TTT kódok lezárásról

Tájékoztatjuk az elszámolókat, hogy az alábbi excel fájlban található egyedi importos TTT kódok érvényességét 2018. május 31. napjával lezárjuk az elszámolórendszerben. Az egyedi méltányosság keretében finanszírozott centrális (EU) törzskönyvi számmal rendelkező gyógyszereket a megfelelő 21-essel kezdődő (nem egyedi importos) TTT kóddal kell elszámolni. A TTT kódok lezárása az egyedi méltányossági eljárásokkal kapcsolatos fejlesztésekhez kapcsolódó adattisztítási műveletek keretében kerül sor.

♦ ♦ ♦

Tájékoztató a PUPHA adattartalmának változásáról

Tájékoztatjuk a PUPHA adatbázis felhasználóit, hogy 2018. márciusától a PUPHA adatbázis különkeretes tábláit (KULONKERET és a KKCEGEK) a PUPHA törzsben nem publikáljuk. Az említett táblák a különkeretes gyógyszereket kezelő centrumok adatigényét hivatottak kielégíteni. A különkeretes centrumok számára korábban bevezetett új program azonban okafogyottá tette a különkeretes táblák publikálását, ezért az említett táblákat a jövőben nem publikáljuk. A PUPHA adattartalmának leírását a változásoknak megfelelően módosítottuk.

♦ ♦ ♦

A gyógyszertörzs változáskövetése

A gyógyszertámogatási adatok rendszeres változása a gyógyszerellátás szereplői számára szükségszerűvé teszi a legfrissebb információk ismeretét. Éppen ezért fejlesztéseket kezdtünk, hogy ügyfeleinknek automatikusan értesítést tudjunk küldeni a támogatott gyógyszertörzs változásainak esetén. Felhívjuk tisztelt figyelmét, hogy erre a linkre » kattintva lehetősége van feliratkozni a gyógyszertörzs változásait követő levelezőrendszerünkre, így a változásokról automatikus email-értesítést küldünk Önnek a regisztráció során megadott email-címre. Tekintettel arra, hogy igen eltérő igényeknek kell megfelelnünk, Ön két opció közül választhat. Amennyiben csak a végleges adatbázisokra van szüksége, és nem kíván minden munkaverzióról felesleges értesítést kapni, kérjük, hogy a „Végleges publikus gyógyszertörzs” levelezőlistára iratkozzon fel. Ezt az opciót elsősorban betegeknek, orvosoknak, gyógyszerészeknek és a kormányzati szervek munkatársainak ajánljuk. Amennyiben Önnek munkája során fontos az is, hogy a publikus gyógyszertörzs munkaverzióiban bekövetkező változásokat lássa, illetve az esetleges módosításokat, hibákat a lehető legkorábban észlelje, kérjük, hogy a „Publikus gyógyszertörzs munkaverziója” levelezőlistát jelölje ki a regisztráció során. Ezt az opciót elsősorban a gyógyszerforgalmazók és az informatikai rendszerfejlesztők figyelmébe ajánljuk.

Kérjük, hogy a regisztráció során kért információk pontos kitöltésével segítse további fejlesztéseinket, illetve egyéb észrevételeit a gyogyszertorzs@oep.hu elektronikus levélcímre küldje meg. Bízunk benne, hogy az adatbázis megelégedésére fog szolgálni a jövőben.

A publikus gyógyszertörzs adattartalmának leírása
Közzététel ideje: 2009. június 18.
Frissítés ideje: 2020. április 24.

Access formátum: publikus gyógyszertörzs Microsoft Access adatbázisban

Dbf formátum: publikus gyógyszertörzs dbf formátumban 

Új készítmények: Az új készítmények lista tartalmazza valamennyi, az előző kihirdetéshez képest új TTT kóddal a publikus gyógyszertörzsbe került rekordot. Kérjük - elsősorban az új készítmények forgalmazóit -, hogy a készítmények valamennyi adatának helyességét fokozott alapossággal ellenőrizzék, és az esetleges hibákat a gyogyszertorzs@oep.hu elektronikus levélcímen időben jelezzék. 

Törölt készítmények: A törölt készítmények listája tartalmazza valamennyi, az előző kihirdetéshez képest a publikus gyógyszertörzsből kikerült készítményt. 

Változások: A változáslista a publikus gyógyszertörzsben az előző kihirdetéshez képest bekövetkezett valamennyi változást tartalmazza a PUPHA törzs rekordszerkezetének megfelelően. A változáslistában minden megváltozott rekord két sorban szerepel. A sötétkék (vízkék) színű sorban láthatóak a rekord korábbi adatai, míg a világoskék (világostürkiz) színű sorban az új adatsor látható. A megváltozott adatok narancssárga színnel vannak jelölve. A sor elején az OEP_DAT oszlopban kiemelve láthatóak az adatok érvényességének kezdő időpontjai. 

Lakossági tájékoztató: A lakossági tájékoztató egy excel táblázatban tartalmazza a gyógyszeradatok összességét, így kapcsolótáblák alkalmazása nélkül fér hozzá az érdeklődők széles köre az aktuális gyógyszeradatokhoz. A táblázat feleslegesnek ítélt oszlopainak törlésével minden érdeklődő a saját igényeinek megfelelő táblázatot tud létrehozni. A költséghatékony gyógyszerajánló programokban alkalmazott színezésnek megfelelően, jogcímenként színezve vannak az egyes gyógyszerek adatai. 

♦ ♦ ♦

Tájékoztató a készítmények gyógyszertörzsben található színkódjairól 

Frissítés ideje: 2012. szeptember 24. 

Felhívjuk tisztelt figyelmét, hogy a publikus gyógyszertörzs tartalmazza a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól szóló 53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet előírásainak megfelelő színkódokat a PUPHA törzs BESOROLAS oszlopában található számok formájában. A kódok és a színek közötti összefüggés az alábbiak szerint alakul:

1 vagy 01: vastagított betű, zöld szín - referencia termék

2 vagy 02: zöld szín - a referenciakészítménynél alacsonyabb, vagy azzal egyenlő a napi terápiás költségű készítmény - PRAS csoport esetében: PRAS termék

3 vagy 03: sárga szín - a referenciakészítmény napi terápiás költségét kevesebb mint 20%-kal haladja meg a készítmény napi terápiás költsége - PRAS csoport esetében: a legolcsóbb reftermék NTK-nál több, mint 10%-kal, de kevesebb, mint 20%-kal drágább

4 vagy 04: piros szín - a referenciakészítmény napi terápiás költségét legalább 20%-kal meghaladja a készítmény napi terápiás költsége

5 vagy 05: nem színezett - a készítmény nincs hatóanyag alapú fixcsoportba sorolva, ezért nem kerül besorolásra

6 vagy 06: szürke szín - törzskönyvi törölt termék, legkésőbb három hónapon belül törlésre kerül a támogatási rendszerből

7 vagy 07: fehér szín - eredetileg PRAS -on kívüli termékek, amelyek utólag a preferált referencia ársáv szintjére csökkentették árukat

A BESOROL oszlopban normatív, emelt és kiemelt jogcímnek megfelelően is adunk információt az előírt színezésről. Az első karakter a normatív jogcímen (1, 2, 3, 4, 5 vagy 6), a második és harmadik karakter az emelt jogcímen (01, 02, 03, 04, 05 vagy 06), a negyedik és ötödik karakter a kiemelt jogcímen (01, 02, 03, 04, 05 vagy 06) kapott színt mutatja. 

♦ ♦ ♦

Tájékoztató a gyógyszertörzsben található 'FORGALOMBAN' oszlopról

A publikus gyógyszertörzs FORGALOMBAN oszlopában információt adunk a készítmények elérhetőségéről a gyártóktól kapott tájékoztatás alapján. Az oszlopban 0 szerepel, ha a gyártó még nem igazolta hitelt érdemlően, hogy kiszállítás történt a nagykereskedők irányába, illetve amennyiben olyan jelzést kapunk, hogy átmenetileg nem érhető el a piacon a termék. Ilyen esetekben nem célszerű az adott gyógyszer felírása a beteg számára. Az 1 érték azt jelenti, hogy a készítmény elérhető, vagy a gyártó nem adott tájékoztatást az ellátási problémáról. Amennyiben bármely érintett jelzést ad hiányról, és a gyártótól kapott információ és a forgalmi adatok elemzése valódi ellátási problémát mutat, azonnal 0 jelzést kapnak a termékek a publikus gyógyszertörzsben. Amennyiben egy készítmény nem érhető el, kérjük, jelezze a gyogyszertorzs@oep.hu elektronikus levélcímen, hogy minél naprakészebb információval tudjuk ellátni a gyógyszerellátás szereplőit.

♦ ♦ ♦

Tájékoztató új TTT-kódok képzésével kapcsolatosan 

Az OEP a nyilvántartási szám és a készítménynév megváltozása esetén a korábbi gyakorlattól eltérően nem ad a gyógyszertörzshöz új rekordot új TTT kóddal. Ennek oka, hogy kiemelt célunk a TTT-kódok egyedi termékazonosító funkciójának biztosítása, valamint a gyógyszeradatbázis konzisztenciájának fenntartása. A megváltozott nevű/nyilvántartási számú készítmények a régi néven és nyilvántartási számon is elszámolhatóak a gyógyszertárakban, finanszírozás szempontjából azonosnak tekintjük ezeket. 

A gyógyszerkönyvi alapanyagok, FoNo-s készítmények, készítési díjak PUPHA törzsbe kerülése az elszámolás során az alábbi változásokat eredményezi:

- az említett készítmények kódolásában a TTT kód első két karaktere:

 11: gyógyszerkönyvi alapanyagok

 12: gyógyszertárban készített FoNo-s készítmények

 13: kiszerelt FoNo-s készítmények

 14: gyógyszerkönyvi készítmények

 51: csomagolóanyagok

 61: készítési díjak

- a PUPHA törzs teljes adatbázis, vagyis tartalmazza valamennyi támogatott és nem támogatott gyógyszerkönyvi alapanyagot és FoNo-s készítményt. Kizárólag a PUPHA törzsben szereplő TTT kódokon lehet elszámolni a alapanyagokat és magisztrális készítményeket (11; 12, 13, 14 kezdetű TTT kódok)