Információk a publikus gyógyszertörzsről

-

 

Tájékoztató a PUPHA adattartalmának változásáról

Tájékoztatjuk a PUPHA adatbázis felhasználóit, hogy 2018. márciusától a PUPHA adatbázis különkeretes tábláit (KULONKERET és a KKCEGEK) a PUPHA törzsben nem publikáljuk. Az említett táblák a különkeretes gyógyszereket kezelő centrumok adatigényét hivatottak kielégíteni. A különkeretes centrumok számára korábban bevezetett új program azonban okafogyottá tette a különkeretes táblák publikálását, ezért az említett táblákat a jövőben nem publikáljuk. A PUPHA adattartalmának leírását a változásoknak megfelelően módosítottuk.

♦ ♦ ♦

Tájékoztató a PUPHAX webservice-ről

Az új PUPHAX adatbázis adattartalmának és webservice-ének leírása, valamint a mintaadatbázis az alábbi linken érhető el:

http://www.oep.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/informatika/bever_elsz.html

A PUPHAX webservice szolgáltatása elindult, az új elszámolórendszer teljes bevezetéséig a megszokott PUPHA publikálás mellett,  teszt üzemmódban működik. Az új elszámolórendszer teljes bevezetésével egyidejűleg a PUPHA mdb és dbf adatbázisok publikálása megszűnik.

♦ ♦ ♦

A gyógyszertörzs változáskövetése

A gyógyszertámogatási adatok rendszeres változása a gyógyszerellátás szereplői számára szükségszerűvé teszi a legfrissebb információk ismeretét. Éppen ezért fejlesztéseket kezdtünk, hogy ügyfeleinknek automatikusan értesítést tudjunk küldeni a támogatott gyógyszertörzs változásainak esetén. Felhívjuk tisztelt figyelmét, hogy erre a linkre » kattintva lehetősége van feliratkozni a gyógyszertörzs változásait követő levelezőrendszerünkre, így a változásokról automatikus email-értesítést küldünk Önnek a regisztráció során megadott email-címre. Tekintettel arra, hogy igen eltérő igényeknek kell megfelelnünk, Ön két opció közül választhat. Amennyiben csak a végleges adatbázisokra van szüksége, és nem kíván minden munkaverzióról felesleges értesítést kapni, kérjük, hogy a „Végleges publikus gyógyszertörzs” levelezőlistára iratkozzon fel. Ezt az opciót elsősorban betegeknek, orvosoknak, gyógyszerészeknek és a kormányzati szervek munkatársainak ajánljuk. Amennyiben Önnek munkája során fontos az is, hogy a publikus gyógyszertörzs munkaverzióiban bekövetkező változásokat lássa, illetve az esetleges módosításokat, hibákat a lehető legkorábban észlelje, kérjük, hogy a „Publikus gyógyszertörzs munkaverziója” levelezőlistát jelölje ki a regisztráció során. Ezt az opciót elsősorban a gyógyszerforgalmazók és az informatikai rendszerfejlesztők figyelmébe ajánljuk.

Kérjük, hogy a regisztráció során kért információk pontos kitöltésével segítse további fejlesztéseinket, illetve egyéb észrevételeit a gyogyszertorzs@oep.hu elektronikus levélcímre küldje meg. Bízunk benne, hogy az adatbázis megelégedésére fog szolgálni a jövőben.

A publikus gyógyszertörzs adattartalmának leírása
Közzététel ideje: 2009. június 18.
Frissítés ideje: 2018. február 08.

Access formátum: publikus gyógyszertörzs Microsoft Access adatbázisban

Dbf formátum: publikus gyógyszertörzs dbf formátumban 

Új készítmények: Az új készítmények lista tartalmazza valamennyi, az előző kihirdetéshez képest új TTT kóddal a publikus gyógyszertörzsbe került rekordot. Kérjük - elsősorban az új készítmények forgalmazóit -, hogy a készítmények valamennyi adatának helyességét fokozott alapossággal ellenőrizzék, és az esetleges hibákat a gyogyszertorzs@oep.hu elektronikus levélcímen időben jelezzék. 

Törölt készítmények: A törölt készítmények listája tartalmazza valamennyi, az előző kihirdetéshez képest a publikus gyógyszertörzsből kikerült készítményt. 

Változások: A változáslista a publikus gyógyszertörzsben az előző kihirdetéshez képest bekövetkezett valamennyi változást tartalmazza a PUPHA törzs rekordszerkezetének megfelelően. A változáslistában minden megváltozott rekord két sorban szerepel. A sötétkék (vízkék) színű sorban láthatóak a rekord korábbi adatai, míg a világoskék (világostürkiz) színű sorban az új adatsor látható. A megváltozott adatok narancssárga színnel vannak jelölve. A sor elején az OEP_DAT oszlopban kiemelve láthatóak az adatok érvényességének kezdő időpontjai. 

Lakossági tájékoztató: A lakossági tájékoztató egy excel táblázatban tartalmazza a gyógyszeradatok összességét, így kapcsolótáblák alkalmazása nélkül fér hozzá az érdeklődők széles köre az aktuális gyógyszeradatokhoz. A táblázat feleslegesnek ítélt oszlopainak törlésével minden érdeklődő a saját igényeinek megfelelő táblázatot tud létrehozni. A költséghatékony gyógyszerajánló programokban alkalmazott színezésnek megfelelően, jogcímenként színezve vannak az egyes gyógyszerek adatai. 

♦ ♦ ♦

Tájékoztató a készítmények gyógyszertörzsben található színkódjairól 

Frissítés ideje: 2012. szeptember 24. 

Felhívjuk tisztelt figyelmét, hogy a publikus gyógyszertörzs tartalmazza a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól szóló 53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet előírásainak megfelelő színkódokat a PUPHA törzs BESOROLAS oszlopában található számok formájában. A kódok és a színek közötti összefüggés az alábbiak szerint alakul:

1 vagy 01: vastagított betű, zöld szín - referencia termék

2 vagy 02: zöld szín - a referenciakészítménynél alacsonyabb, vagy azzal egyenlő a napi terápiás költségű készítmény - PRAS csoport esetében: PRAS termék

3 vagy 03: sárga szín - a referenciakészítmény napi terápiás költségét kevesebb mint 20%-kal haladja meg a készítmény napi terápiás költsége - PRAS csoport esetében: a legolcsóbb reftermék NTK-nál több, mint 10%-kal, de kevesebb, mint 20%-kal drágább

4 vagy 04: piros szín - a referenciakészítmény napi terápiás költségét legalább 20%-kal meghaladja a készítmény napi terápiás költsége

5 vagy 05: nem színezett - a készítmény nincs hatóanyag alapú fixcsoportba sorolva, ezért nem kerül besorolásra

6 vagy 06: szürke szín - törzskönyvi törölt termék, legkésőbb három hónapon belül törlésre kerül a támogatási rendszerből

7 vagy 07: fehér szín - eredetileg PRAS -on kívüli termékek, amelyek utólag a preferált referencia ársáv szintjére csökkentették árukat

A BESOROL oszlopban normatív, emelt és kiemelt jogcímnek megfelelően is adunk információt az előírt színezésről. Az első karakter a normatív jogcímen (1, 2, 3, 4, 5 vagy 6), a második és harmadik karakter az emelt jogcímen (01, 02, 03, 04, 05 vagy 06), a negyedik és ötödik karakter a kiemelt jogcímen (01, 02, 03, 04, 05 vagy 06) kapott színt mutatja. 

♦ ♦ ♦

Tájékoztató a gyógyszertörzsben található 'FORGALOMBAN' oszlopról

A publikus gyógyszertörzs FORGALOMBAN oszlopában információt adunk a készítmények elérhetőségéről a gyártóktól kapott tájékoztatás alapján. Az oszlopban 0 szerepel, ha a gyártó még nem igazolta hitelt érdemlően, hogy kiszállítás történt a nagykereskedők irányába, illetve amennyiben olyan jelzést kapunk, hogy átmenetileg nem érhető el a piacon a termék. Ilyen esetekben nem célszerű az adott gyógyszer felírása a beteg számára. Az 1 érték azt jelenti, hogy a készítmény elérhető, vagy a gyártó nem adott tájékoztatást az ellátási problémáról. Amennyiben bármely érintett jelzést ad hiányról, és a gyártótól kapott információ és a forgalmi adatok elemzése valódi ellátási problémát mutat, azonnal 0 jelzést kapnak a termékek a publikus gyógyszertörzsben. Amennyiben egy készítmény nem érhető el, kérjük, jelezze a gyogyszertorzs@oep.hu elektronikus levélcímen, hogy minél naprakészebb információval tudjuk ellátni a gyógyszerellátás szereplőit.

♦ ♦ ♦

Tájékoztató új TTT-kódok képzésével kapcsolatosan 

Az OEP a nyilvántartási szám és a készítménynév megváltozása esetén a korábbi gyakorlattól eltérően nem ad a gyógyszertörzshöz új rekordot új TTT kóddal. Ennek oka, hogy kiemelt célunk a TTT-kódok egyedi termékazonosító funkciójának biztosítása, valamint a gyógyszeradatbázis konzisztenciájának fenntartása. A megváltozott nevű/nyilvántartási számú készítmények a régi néven és nyilvántartási számon is elszámolhatóak a gyógyszertárakban, finanszírozás szempontjából azonosnak tekintjük ezeket. 

A gyógyszerkönyvi alapanyagok, FoNo-s készítmények, készítési díjak PUPHA törzsbe kerülése az elszámolás során az alábbi változásokat eredményezi:

- az említett készítmények kódolásában a TTT kód első két karaktere:

 11: gyógyszerkönyvi alapanyagok

 12: gyógyszertárban készített FoNo-s készítmények

 13: kiszerelt FoNo-s készítmények

 14: gyógyszerkönyvi készítmények

 51: csomagolóanyagok

 61: készítési díjak

- a PUPHA törzs teljes adatbázis, vagyis tartalmazza valamennyi támogatott és nem támogatott gyógyszerkönyvi alapanyagot és FoNo-s készítményt. Kizárólag a PUPHA törzsben szereplő TTT kódokon lehet elszámolni a alapanyagokat és magisztrális készítményeket (11; 12, 13, 14 kezdetű TTT kódok)