Eü ponton történő rendelhetőség

Tájékoztató gyógyászati segédeszközök és gyógyszerek felírásához kapcsolódó orvosi szakvizsgákról 

- „A gyógyászati segédeszközök és gyógyszerek esetében a vonatkozó jogszabályok adott termékek rendelhetőségét külön megjelölt szakvizsgához kötik. A jelenleg megszerezhető szakvizsgák hatályos listáját a 66/1999 EüM (XII.25.) rendelet szabályozza. A felíró orvosok körének meghatározásánál, a rendeletek (Eü pontok és a felíró orvos kör meghatározása) csak az ebben szereplő szakvizsgákat tünteti fel. A NAEK elkészítette azt a táblázatot mely tartalmazza a valaha megszerezhető valamennyi szakvizsgát. Annak érdekében, hogy a felíró orvosok felírási jogosultságát ellenőrizni tudjuk a NEAK a korábban megszerezhető szakvizsgákat megfeleltette a jelenleg hatályos szakvizsgáknak. A megfeleltetés kizárólag a felíró kompetenciák ellenőrzését szolgálja.”

Űrlap - szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez

Közzététel ideje: 2008. december 30.

Űrlap - szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez - több gyógyszer egyidejű felírásához 

Közzététel ideje: 2008. december 30. 

Ezúton tisztelettel kérjük az Orvos Kollégákat, hogy az emelt, kiemelt indikációban történő gyógyszerfelíráskor, illetve a szakorvosi javaslatok kiállításakor legyenek tekintettel az adott gyógyszerkészítmény rendelhetőségére!

 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a meddőség kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmények 2020. február 1-től 100%-os támogatással lesznek hozzáférhetők az intézményi regisztrációs listán szereplő, bizonyítottan meddő párok asszisztált reprodukciós kezeléséhez. A 2020. február 1-től kiemelt – vagyis 300 Ft-os doboz díjú – támogatással rendelhető és kiadható gyógyszerek listáját a NEAK honlapján elérhető Eü100 71. pont tartalmazza.

 

A jogszabály szerint a 2020. február 1-jét megelőzően hatályos szabályozás alapján Eü 90 támogatással (Eü90 36. pont) felírt és még ki nem váltott receptek, 2020. február 1-től kiemelt (Eü100) támogatással kiválthatók és elszámolhatóak lesznek a gyógyszertárakban. Ezen esetekben tehát nincs szükség arra, hogy a biztosított új receptért visszamenjen a kezelőorvoshoz.

 

Az intézkedés alapján tovább bővül a kiemelt támogatású gyógyszerek köre, így az új, Eü100 71. indikációs pont alá bekerült további gyógyszerek (eddig nem támogatottként forgalmazottak vagy normatív jogcímen rendeltek) esetében viszont a 2020. február 1-jét megelőzően kiállított vények csak az ott megjelölt jogcímen adhatóak ki (normatív 0%, 25%,55%), a  kiemelt támogatás igénybevételéhez új vény kiállítása szükséges, így ezen esetekben a biztosítottnak vissza kell mennie a kezelőorvoshoz.

 

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a fent hivatkozott Eü100 71. pontban *-gal jelölt készítmények kizárólag az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a 2005. évi XCV. törvény 25. § (6) bekezdése alapján  kiadott engedély (off label engedély) birtokában rendelhetőek kiemelt támogatással! Ezt a felíró orvosnak kell kérvényeznie, a felíró orvos felelőssége, a gyógyszertár nem vizsgálja az engedély meglétét.

Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre

Érvényesség kezdete: 2020. február 1.
Publikálás ideje: 2020. január 31. 

Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre

Érvényesség kezdete: 2020. január 15.

Frissítés ideje: 2020. január 15. 

Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre

Érvényesség kezdete: 2020. január 1.

Kijelölt intézmények listája

Érvényesség kezdete: 2020. február 1.

Archívum 2019

Archívum 2018

Archívum 2017

Archívum 2016

Archívum 2015

Archívum 2014

Archívum 2013

Archívum 2012